Eri maiden ja paikkojen vertailuun käytetään mielenkiintoisia "mittareita". Meidän porukoissa yleisin on varmaan ollut vessojen arviointi. Käytetäänkö posliinipönttöä, reikää lattiassa, paperia vai vettä ja minkälainen hygieniataso on. Kuvastaa hyvin, mihin varautua jo ennakkoon. Siskoni mies on puolestaan kehittänyt reissuille kaljamittarin. Tai oikeastaan kaljan hintaindeksin. Logiikka taitaa olla, mitä halvempi kalja, sen parempi paikka. Kaikki siis tyylillään.
Edellisen innoittamana pakko aloittaa Gambian juoman ja ruoan esittely kaljaosiolla. Valitettavasti vain kaljan maun osalta Gambia ei tarjoa mitään erityistä. Paikallinen olut on Julbrew, mietoa lageria. Sopii toki hyvin kuumalla ilmalla janojuomaksi. Siinä se kaljaesittely sitten olikin, sillä suurin osa paikallisista ei juo alkoholia.
Hintaindeksin tarkastelu on hieman monipuolisempaa. Olut maksaa tasokkaassa Senegambia Beach Hotellissa 80 dalasia eli n. 1,90 euroa. Hintaero on aika huikea verrattuna Senegambian alueen ravintoloihin, joissa happy hour hinta on 35 dalasia eli noin 80 senttiä. Illalla hinta nousee paikasta riippuen noin 50-60 dalasiin.
Jos olut ei maistu, vaihtoehtoina on toki muutakin. Paikallisesta Baobab hedelmästä tehty juoma on aivan taivaallista. Pehmeän makuista ja rauhoittaa mukavasti vatsaa. Hinta vaihtelee taas paikasta riippuen 40-100 dalasin välillä. Rannoilla on lukuisia kojuja, joista saa raikkaita tuorepuristettuja hedelmämehuja. Banaania, melonia, ananasta ja lukuisia muita hedelmiä sesongin mukaan. Myös tuota Baobab hedelmää.
Ravintoloissa suosittu juoma on Coctail of Fruits, joka on hiilihapollista mehua. Korvaa hyvin limut. Malta ja XXL energiajuomat tuntuvat olevan myös suosittuja, mutta eivät ihan minuun makuun sopineet.
Gambialainen ruoka on maukasta ja tulista. Oma suosikkini on Chicken Yassa, jossa on kanaa, sipulia, mustapippuria ja sitruunaa. Toinen maukas kanaruoka on Chicken Afra. Maapähkinäkastike Domoda tai pinaattikastike Plassas sopii hyvin sekä kanan, naudan että kalan kera. Paikalliset syövän ruokaa afrikkalaiseen tapaan yhdessä isolta vadilta. Riisin päälle on usein kasattu kalaa tai lihaa kastikkeella ja kasviksilla. Jokainen syö vadilta omalta kohdaltaan, lähinnä sormin. Meidän porukka kyllä söi aina omilta lautasilta ja lusikalla...
Ruokien hinnat vaihtelevat jälleen aika hurjasti paikan mukaan. Paikallisessa ravintolassa ruoka maksaa noin 65 dalasia eli 1,5 euroa. Turistipaikoilla hinta kohoaa 100-150 dalasiin. Turisteille on toki myös länsimaalaisia ruokia ja pihvejä tarjolla, hinta 300-400 dalasin välillä.
Paikallisia ravintoloita voi olla vähän vaikea havaita, joten kannattaa rohkeasti kysellä. Ruoan maku on vaivan arvoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti